Dåligt läge för svensk ekonomi

Publicerad: 4 december, 2019 andreas wallström på swedbank och susanne spector på nordea

Andreas Wallström, prognoschef på Swedbank, tror inte att det ekonomiska läget kommer att bli mycket bättre nästa år. Ekonomen Susanne Spector på Nordea ser däremot tecken på återhämtning. Foto: Pressbild/Swedbank och Pressbild/Nordea

Det ekonomiska läget i Sverige är det sämsta på många år, menar bankernas experter. SvD Näringsliv skriver att industrins aktivitet har sjunkit oroväckande mycket, men att det finns tecken på att en vändning kan vara på väg. Hushållens ekonomi är däremot på en stabil nivå.

Läget hos Sveriges ekonomi är den sämsta på sju år. Det visar novembersiffrorna från Swedbanks inköpschefsindex, som bland annat mäter orderingångar, produktionen och sysselsättningen hos Sveriges industriföretag.

Under de senaste tre månaderna har aktiviteten inom svensk industri sjunkit, och nivåerna påminner nu om skuldkrisen som rådde i Europa 2012.

– Det var sämre än vad vi och de flesta trodde. Det är oroväckande att svensk industri inte tycks ha fått fotfäste, säger Susanne Spector, som är ekonom på Nordea.

Oklart om trenden vänder i första taget

Trots den negativa trenden tyder dock prognosen för det kommande halvåret på en mer positiv utveckling. En sak som påverkar detta är att globala osäkerheter minskar, enligt Susanne Spector, till exempel politisk oro, brexit-lösningen och mindre risk för nya tullar.

Men Swedbanks prognoschef Andreas Wallström är inte lika optimistisk. Även om nedgången inte kommer bli alltför djup ska man inte räkna med någon ökning av industrins produktion och export, anser han.

Hushållens ekonomi är stabil, men påverkas av räntebeskedet

När det gäller hushållens ekonomi ser läget stabilt ut, och Andreas Wallström förutspår en fortsatt stark arbetsmarknad i Sverige.

– Ekonomin i Sverige under nästa år kommer utvecklas ungefär som i år. Den kommer växa lite mindre än normalt, men de flesta kommer inte att märka av det.

Någonting som däremot påverkar hushållen är om Riksbanken verkligen höjer räntan till noll procent under december. Då kommer nämligen bankerna mest troligt att höja bolåneräntan.

Både Susanne Spector och Andreas Wallström är säkra på att höjningen kommer att bli av. Även om tillväxten har varit lägre än Riksbanken hade hoppats på, är det inte tillräckligt för att de ska ändra ståndpunkt om räntan, enligt experterna.