Erfaren duo startar låneförmedlare utan vinstmål

Publicerad: 3 juli, 2020 Två händer där den ena överräcker svenska sedlar i olika valörer till den andra.

Dagens låneförmedlare omsätter flera hundra miljoner kronor vardera och kan ta ut stora summor i vinstutdelning. Nu lanseras en ny låneförmedlare, Långagarnas, med ett helt annat fokus som sätter kunden i fokus. Foto: Tommy Alven/Shutterstock.com

Den erfarna duon Frej Andreassen och Andreas Johansson, som är kritiska hur systemet med kreditförmedlare fungerar, lanserar nu Låntagarnas. Det är en låneförmedlare med kundens bästa i fokus, rapporterar Di Digital.

I Sverige initieras över hälften av alla blancolån av olika låneförmedlare. Lendo, Advisa, Sambla och Zmarta omsätter flera hundra miljoner kronor vardera och är några av de största aktörerna på den svenska marknaden. Men systemet är riggat för överskuldsättning bland låntagarna.

Annorlunda bolagsprofil utan vinstutdelning ska gynna konsumenterna

Nu lanseras en ny aktör som kan utmana de stora låneförmedlarna på den konkurrensutsatta marknaden. Den nya aktören Låntagarnas, startat av Andreas Johansson och Frej Andreassen, har en lite annorlunda profil för att förhindra jakten på en exit.

Låntagarnas är registrerade som ett aktiebolag men med särskild vinstutdelning. Det innebär att aktierna i bolaget i princip är helt värdelösa. Ägarna kan alltså aldrig få ta del av någon aktieutdelning även om bolaget skulle göra vinster på flera miljoner kronor. Dessutom kan bolagsformen aldrig ändras.

Kritiska till hur systemet fungerar i dag

Andreas Johansson och Frej Andreassen är en välmeriterad duo inom finansbranschen, som tidigare har arbetat med konsumtionslån i olika roller. Båda tycker om låneförmedling. Men de är kritiska till dagens system som är riggat till att konsumenterna överskuldsätter sig och att de tar oinformerade beslut.

Enligt Andreas Johansson och Frej Andreassen finns det flera olika problem på dagens lånemarknad. Ett problem är att man som kreditgivare inte får betala ut rörlig ersättning till sina anställda som bygger på lånevolymerna. Däremot får låneförmedlarna betala ut väldigt fördelaktiga provisioner.

När en 19-årig telefonförsäljare kan få 100 000 i månadslön och bolaget kan visa upp en nettovinstmarginal på 40 procent är det något som är fel. Enligt Frej Andreassen är det pengar som egentligen borde gynna konsumenterna med lägre räntor i stället för att försvinna i systemet.

Långsiktiga avtal möjliggör lägre transaktionskostnader

Räntan hos de lån som säljs av dagens låneförmedlare ligger på upp till 29,95 procent. Låntagarnas har valt att begränsa sina krediter och räntan kan max uppgå till 16 procent.

För att få ner transaktionskostnaderna kommer Långivarnas att satsa på långsiktiga avtal med kreditgivarna. Målet under en femårsperiod är att kunna ta ut hälften så mycket i provision som konkurrenterna.