Experterna: Så påverkar nästa smittvåg svensk ekonomi

Publicerad: 7 oktober, 2020 annika winsth, chefsekonom på Nordea, och robert bergqvist, chefsekonom på SEB

Chefsekonomerna Annika Winsth (Nordea) och Robert Bergqvist (SEB) tror båda att Sverige klarar sig relativt väl vid en andra våg av covid-19. Foto: Pressbild/Nordea och Pressbild/SEB

De senaste prognoserna för Sveriges ekonomi har varit optimistisk. Men nu har covid-19 kommit i en andra våg över många länder. Kan det vända situationen till det sämre för Sveriges del? SvD Näringsliv har ställt frågan till tre chefsekonomer.

Lena Sellgren är chefsekonom på Business Sweden, en intresseorganisation som samägs av näringslivet och staten. Hon påpekar att det går relativt bra för Sveriges största handelspartner. Däremot går större delen av våra exporter till europeiska länder där läget är betydligt sämre.

Därför har inte den ökade smittspridningen märkts av ännu. Men svenska företag är förstås på sin vakt.

SEB: Sverige har goda förutsättningar att klara sig bra

SEB vill ännu inte ändra sina prognoser. Men chefsekonomen Robert Bergqvist ser ändå en risk för att Sveriges återhämtning kan gå långsammare med den ökade smittspridningen.

Å andra sidan har Sverige en starkare ekonomisk position än många andra länder när det gäller att hantera en andra våg, menar Robert Bergqvist. Vi har en låg statsskuld och en infrastruktur som är välutvecklad nog för att många ska kunna jobba och handla hemifrån. Dessutom är Sveriges tjänstesektor, som drabbats hårdast av krisen på många håll, mindre än många andra länders.

– Det gör att vi borde kunna klara oss mindre dåligt jämfört med resten av Europa, säger Robert Bergqvist.

Han tror att de nedstängningar som nu införs på flera håll – såsom i New York, Paris och Madrid – kommer att vara begränsade. Han hoppas också på ett vaccin mot covid-19 vid årets slut.

Nordea: En andra våg är redan medräknad i prognosen

Även chefsekonomen Annika Winsth på Nordea är positiv. Hon pekar på att världshandeln har tagit tillbaka två tredjedelar av tappet från första vågen, vilket är till fördel för Sverige.

Hon tror inte heller att ekonomier runt om i världen kommer att stänga ner i lika hög grad som senast. Där räcker det inte med att fler blir smittade, utan först om belastningen på grund av många intensivvårdade och dödsfall blir högre.

Nordea förutspår att världsekonomin kommer gå ner med 3,5 procent under året. Sverige ligger också på 3,5 procents tapp i prognosen, medan eurozonen väntas krympa med 8 procent. Arbetslösheten kommer att stanna på 8,5 procent till nästa år, tror Nordea.

– De flesta prognosmakare har tänkt att vi skulle få en andra våg i höst, så smittspridningen ligger därför lite grann i prognoserna, säger Annika Winsth.