Göran Persson blir styrelseordförande i Swedbank

Publicerad: 19 juni, 2019 Swedbanks logga på glasfasad

Göran Persson ska försöka bygga upp det sargade förtroende för Swedbank när han kliver in som ny styrelseordförande. Foto: Veja/Shutterstock.com

Under onsdagen håller Swedbank extrastämma. Mycket tyder på att den tidigare statsministern Göran Persson tillträder som ny styrelseordförande, skriver SvD. Ett tufft jobb skulle i sådana fall vänta för Persson. Bland annat ska han försöka minska böterna från USA och bygga upp det sargade förtroendet.

Det har stormat rejält kring Swedbank under året. Banken misstänktes för penningtvätt i Baltikum och till följd av detta tvingades vd:n Birgitte Bonnessen avgå. För bara några dagar sedan tvingades även bankens vd i Estland, Robert Kitt, samt den estniske finanschefen, Vaiko Tammeväli, att lämna sina poster.

Den som nu ska få ordning på den svenska storbanken igen är Sveriges tidigare statsminister Göran Persson.

Under onsdagens extrastämma väntas Persson väljas in som ny styrelseordförande för Swedbank, skriver SvD.

Tuffa uppgifter är att vänta för Göran Persson

Det är mycket som Göran Persson ska ta i tu med om han får rollen som ordförande. Han ska bland annat försöka minimera böterna som USA med stor sannolikhet kommer att kräva efter penningtvättskandalen. Hur mycket USA kommer att kräva är svårt att sia om men det rör sig troligen om ett antal miljarder.

Den största böter som USA har utfärdat var 2014 på 9 miljarder dollar till den franska storbanken BNP Paribas. Omständigheterna var då annorlunda så riktigt så stora belopp är inte att vänta för Swedbank.

I sitt uppdrag som styrelseordförande ska Göran Persson även bygga upp kundernas förtroende för banken igen och rekrytera en ny vd.

En ny vd kan vara på plats i slutet av hösten

Sedan Birgitte Bonnessen klev av har Anders Karlsson varit tillförordnad vd för banken. Joacim Olsson som är vd på Aktiespararna ser tillsättningen av en vd som brådskande. Han anser inte att förtroendet som finns för Karlsson räcker till.

Samtidigt är rekryteringen av en ny vd inget som stressas igenom. Men trots det är det viktigt att få någon på plats så snart som möjligt. Göran Persson har tidigare sagt att han räknar med att ett beslut om en ny vd kan fattas i höst.