Jämför snitträntorna och få bättre villkor

Publicerad: 16 juni, 2020 Miniatyrgubbar som står på procentknappen på en miniräknare och försöker få den att minska.

Förbättra din ekonomi genom att sänka räntan på dina bolån. Just nu är det ett bra tillfälle att förhandla om dina villkor. Börja med att jämföra snitträntan på bolån för att se hur mycket du kan spara varje månad. Foto: ronstik/Shutterstock.com

Sänk kostnaden på dina bolån och spara tusentals kronor. Enligt Nordnets sparekonom, Frida Bratt, är det läge att titta på bolåneutmanarna och förbättra sina villkor, skriver SvD Näringsliv.

Genom att vända dig till någon av utmanarna på bolånemarknaden kan du sänka kostnaden för ditt bolån rejält. Men du måste visa att du är redo att byta bank. Just nu är det ett gyllene läge att förhandla och förbättra sina villkor för bolån.

Snitträntan kan skilja väldigt mycket mellan olika banker

Bolånens snitträntor kan skilja sig åt rejält mellan olika banker. Snitträntorna hos de traditionella storbankerna ligger oftast högre än hos mindre banker. Vid en jämförelse av snitträntan hos 13 olika banker i maj kunde man se att mindre banker erbjuder mycket lägre räntor än vad de större bankerna gör.

Länsförsäkringar Bank har den högsta snitträntan på 1,77 procent. Därefter kommer de fyra storbankerna som har en snittränta på mellan 1,55 till 1,72 procent.

Den betydligt mindre banken Landshypotek har den lägsta snitträntan och ligger på 1,33 procent. Även Ålandsbanken har en relativt låg snittränta som ligger på 1,41 procent.

Våga förhandla om boräntan

Frida Bratt kan konstatera att det är en ganska stor skillnad mellan banken med lägst snittränta och högst snittränta. Men det betyder inte att man måste byta bank. Det kan gå att få bättre villkor i sin befintliga bank.

Men enligt Frida Bratt är det smart att jämföra andra bankers olika snitträntor och villkor med den nuvarande banken. Att förhandla boräntan med sin bank och visa att man är villig att ta steget att byta bank för att få bättre villkor gör skillnad. Däremot kan det vara svårt att förhandla med banken om man redan har en relation till den. Det kan nämligen försvåra förhandlingsläget.

Dela upp ekonomin på flera banker

I dag är det ganska lätt att byta bank jämfört med hur det var tidigare. Bankerna har gemensamma rutiner och allt sker digitalt. Det går att ha flera banker där man har bolånet på en bank och sparkonto och pension i en annan bank.

Snitträntan är en indikation på hur låg ränta banken har. Men det är inte säkert att man får snitträntan eftersom räntan sätts individuellt och snitträntan är ett genomsnitt av kundernas räntor.