Klarnas kreditförluster ökar dramatiskt

Publicerad: 2 juni, 2020 En bekymrad ung kvinna sitter böjd över ett soffbord med räkningar, miniräknare och laptop och försöker få ihop sin ekonomi.

Snabba konsumentkrediter ökar och nu flaggar Klarna och flera andra banker för att deras kreditförluster kan öka rejält när kunderna inte kan betala. Blir det en långdragen kris kan kreditförlusterna öka ännu mer. Foto: Marcos Mesa Sam Wordley/Shutterstock.com

Klarnas kreditförluster har fördubblats och bolaget gör ett minusresultat på nästan en halv miljard. Klarna räknar med att kreditförlusterna kommer öka ännu mer i spåren av coronakrisen, skriver SvD Näringsliv.

Klarnas affärsmodell har gjort succé. När kunderna handlar genom Klarna får e-handlaren betalt direkt medan kunden kan betala senare. I Klarnas senaste kvartalsrapport är det just denna affärsmodell som är Klarnas stora problem, eftersom risken finns att kunden inte betalar. Klarna räknar med att deras kreditförluster på grund av förfallna fakturor kommer att öka dramatiskt.

Kreditförlusterna spås öka rejält för flera banker

Under första kvartalet 2020 räknar Klarna med kreditförluster på upp till 700 miljoner kronor. Det är en ökning med cirka 400 miljoner kronor jämfört med samma tidsperiod 2019, då kreditförlusterna uppgick till lite drygt 296 miljoner kronor.

Hela Klarnas totala resultat påverkas av kreditförlusterna som efter skatt landar på minus 459 miljoner kronor. Det är 363 miljoner mer än under samma tidsperiod 2019, då Klarna gjorde ett minusresultat på 96 miljoner kronor.

Klarna är inte ensamma om att flagga för kreditförluster som ökar kraftigt under coronapandemin. I slutet av april kom det rapporter från de fyra storbankerna, som räknade med att göra kreditförluster på upp till 6 miljarder kronor under den kommande tiden.

Ändrade regler gör det svårare att få kredit

Det förändrade omvärldsläget har fått banken att skärpa sina regler över vilka som får kredit.

Enligt Klarnas kommunikationschef, Aoife Houlihan, har man gjort det svårare för kunderna men han vill inte gå in på detaljer om hur de bedömer vem som blir beviljad kredit.

Vidare säger Aoife Houlihan att ökningen av kreditförluster även ska ses i relation till bankens tillväxt, som ligger på drygt 30 procent.

En långdragen coronakris kan sätta folk i svåra situationer

Snabba konsumtionskrediter är något som har vuxit under de senaste åren och det har dykt upp många nya aktörer, vilket gjort att branschen har vuxit. Enligt färsk statistik från Statistiska centralbyrån växte konsumtionslånen med 7,4 procent hos de svenska hushållen under april månad.

Erik Thedéen, Finansinspektionens generaldirektör, oroar sig för de snabba konsumtionskrediterna som växer och anser att det borde införas nya och hårdare riktlinjer.

Även i Riksbankens senaste rapport varnar centralbanken för att det vid en långdragen coronakris kan bli problem för många att betala tillbaka sina lån.