Lendify har siktet inställt på börsnotering

Publicerad: 10 mars, 2020 Två yngre män som analyserar data på en pc-skärm

Lendify har bjudit in en handfull banker som får pitcha för uppdraget att ta in 700 miljoner kronor i kapital för att genomföra en börsnotering. Foto: G-Stock Studio/Shutterstock.com

Den svenska låneutmanaren Lendify börjar förbereda sig för en börsnotering. Nu siktar bolaget på att ta in 700 miljoner kronor i nytt kapital från investerare, skriver Di Digtial.

Den svenska låneutmanaren Lendify, som erbjuder privatlån, har siktet inställt på en börsnotering och arbetar nu på att få in kapital från investerare. Nu vill bolaget, genom en pre-IPO, ta in över 700 miljoner kronor i nytt kapital. Bakom Lendify finns en rad tunga namn som delägare, bland annat förre finansministern Anders Borg.

Inbjudna banker får pitcha för uppdraget

För att få in pengar har Lendify bjudit in ett fåtal lokala och internationella banker som får pitcha för uppdraget. Samtidigt arbetar Lendify med att få in nytt institutionellt kapital som ska finansiera verksamhetens utlåning.

Lendify erbjuder lån utan säkerhet, så kallade blancolån eller privatlån, till svenska privatpersoner som har en bra kreditvärdighet. När bolaget startade 2014 arbetade de med så kallad ”peer to peer lending”, det vill säga att mäkla lån mellan privatpersoner.

Utlåningen har sedan dess ökat med hjälp av att bolaget har tagit in institutionellt kapital. Så sent som i höstas ansökte Lendify om tillstånd hos Finansinspektionen för att öppna upp för sparkonton och bolån.

I september värderades bolaget till en miljard kronor

Lendify meddelade i juni att kapitalförvaltaren Insight Investment har gått in med cirka 1,5 miljarder kronor som ska finansiera utlåningen. Förutom Insight Investment valde DNB och Nordea att gå in med kapital. Totalt fick Lendify in runt 2,8 miljarder kronor under första halvan av 2019.

Lendify slutförde så sent som i september en nyemission på cirka 197 miljoner kronor. Innan det nya kapitalet togs in värderades bolaget till en miljard kronor.

Än så länge finns det inga uppgifter på vilken värdering man siktar på eller när bolaget kommer att börsnoteras. Men enligt källor till Di Digital kommer en börsnotering inte att ske förrän tidigast 2021.

Tunga ägare bakom Lendify

Bland ägarna finns, förutom Anders Borg, Filip Engelbert och Jonas Nordlander som grundade Avito, även grundarna av Stadium, Bo och Ulf Eklöf samt Martin Gren, grundare av Axis.

I samband med den tidigare kapitalanskaffningen sålde grundarna av Resursbank, Sten Schröder och Hans Westin, sitt ägande i bolaget. De var då de största ägarna i Lendify, med en ägarandel som uppgick till 12 procent. Anledningen till att man valde att sälja sina andelar i Lendify var att man ville undvika intressekonflikter med My Money, där man är huvudägare.

För 2019 har man ännu inte offentliggjort några siffror. Under 2018 omsattes 64 miljoner kronor i bolaget med en förlust som uppgick till 152 miljoner kronor. Under första halvåret av 2019 omsatte bolaget nästan 60 miljoner kronor enligt tidigare uppgifter till Di Digital.