Lendify tar in kapital – värderas till 1,6 miljarder kronor

Publicerad: 21 april, 2020 Rosa spargris

Lendyfiy tar in nytt kapital för att utveckla den dagliga verksamheten. Bolaget värderas nu till 1,65 miljarder kronor. Foto: Gitanna/Shutterstock.com

Förra året fördubblade låneutmanaren Lendify sin omsättning. För att understödja tillväxten tar bolaget nu in mer kapital. Det gör att värdet på bolaget skjuter i höjden mitt under rådande kris, skriver Di Digital.

Det har gått bra för låneutmanaren Lendify, som grundades 2014. Bolaget har fram till nu lånat ut 2,5 miljarder kronor till 20 000 privatpersoner i Sverige. Därmed har Lendify lyckats ta en procent i marknadsandelar när det gäller blancolån och konsumentkrediter.

150 miljoner i nytt kapital

För att utveckla den dagliga verksamheten tar Lendify in 150 miljoner kronor i nytt kapital. Det är alltså pengar inte kommer att användas för utlåning till privatpersoner.

Enligt Lendify uppgår värdet på bolaget nu till närmare 1,65 miljarder kronor, inklusive det nya kapitalet som de har tagit in. Det gör att bolaget har ökat i värde med omkring 37 procent sedan den senaste gången som bolaget fyllde på kassan i september.

Lendifys vd, Nicholas Sundén-Cullberg, anser att bolagets långsiktiga investeringar gör att de är byggda för att klara av en konjunkturnedgång. Att de nu under rådande omständigheter lyckas stärka sitt kapital är ett starkt kvitto på att det har gjort saker rätt.

Förlust med 152 miljoner under 2018

Enligt Lendifys senaste redovisade räkenskapsår, vilket var 2018, omsatte bolaget 64 miljoner kronor och gjorde ett minusresultat på 152 miljoner kronor. Men under förra året ökade Lendify sin omsättning till 130 miljoner kronor. Det är en ökning på nästan 100 procent. Dock går låneutmanaren fortfarande med förlust. Hur stor förlusten blev för 2019 är något som Nicolas Sundén-Cullberg inte vill yttra sig om än.

Det nya kapitalet som bolaget tar in kommer från redan befintliga ägare. Några av de existerande ägarna är bland annat den tidigare finansministern Anders Borg och techmiljardären Håkan Roos.

Kommer inte att påverkas lika mycket som andra långivare

I jämförelse med andra långivare har Lendify en mycket lägre kostnadsbas och ingen teknikskuld. Den genomsnittliga räntan till låntagarna ligger på 9 procent.

I kristider som dessa kommer antalet försenade betalningar troligtvis att öka. Men Lendify kommer enligt dem själva inte att påverkas lika mycket som andra långivare eftersom bolaget inte ligger i högrisksegmentet. Med lägre räntor måste de ha lägre kreditförluster.

Lendifys vision är att till år 2023 ha 15 miljarder kronor i utlånat kapital. Det skulle innebära en ökning med cirka 500 procent från i dag.