Olika besked om nästa års bostadspriser

Publicerad: 26 augusti, 2020 swedbanks och SEB:s logotyper på glasfasader

Swedbank och SEB har olika syn på hur bostadspriserna kommer att utvecklas efter årets slut. Foto: Veja/Shutterstock.com och astudio/Shutterstock.com

Bostadspriserna stiger nu uppåt efter vårens dipp, men SEB flaggar för ett nytt prisfall mot årsskiftet. Swedbank håller inte med utan ser tecken på fortsatt prisökning även framöver, skriver SvD Näringsliv.

Efter att ha backat med kring 3 procent i våras håller bostadspriserna på att återhämta sig. Under sommaren har priserna stigit till rekordnivåer på vissa håll, och SEB:s boprisindikator visar att den trenden fortsätter framöver.

SEB: Bostadspriserna sjunker igen om några månader

Men ekonomer på SEB tror inte att det kommer att vara längre än några månader framöver.

– Totalt sett tror vi nedgången inte blir större än 5 procent, vilket är en betydligt mildare nedgång än den vi varnade för i majrapporten, skriver de i senaste upplagan av SEB:s rapport Nordic Outlooks.

Enligt Håkan Frisén, prognoschef på SEB, är det inte heller säkert att nedgången når 5 procent, utan den kan också stanna på oförändrade bostadspriser.

Prisfallet beror på fortsatt hög arbetslöshet, enligt prognos

Det är arbetslösheten som är den drivande orsaken till att priserna kommer falla igen, menar SEB. Mot slutet av året kommer arbetslösheten hamna på 10,5 procent, menar de, och sedan sjunka till omkring 8 procent mot slutet av 2022.

Man väntar sig också fler nedskärningar av personal hos företag där det inte har skett någon förbättring trots stöd de har fått från staten.

SEB varnar även för att årets löneökningar kommer att hamna på rekordlåga 1 procent i genomsnitt för hela året, och 0,5 procent för andra halvåret. 2021 och 2022 räknar SEB med cirka 2 procents ökning på de avtalade lönerna.

Swedbank tror i stället på svagt stigande priser

Swedbank har en annan syn på saken. De skriver i en konjunkturrapport att bostadsmarknaden varit överraskande motståndskraftig under pandemin, och de tror inte att bostadspriserna kommer att falla alls framöver.

– Fortsatt låga räntor, avsaknaden av nya kreditrestriktioner och skatteförändringar och ett stort behov av bostäder hos en växande befolkning talar för att bostadspriserna fortsätter att stiga svagt i höst och under 2021 och 2022, menar Swedbank.