Penningtvättshärvan som skakade tre banker

Publicerad: 20 november, 2019 Danske Banks kontor i Riga

Flera av Danske Banks kunder som gjort misstänkta transaktioner visade sig vara gangsters, ryska agenter och familjemedlemmar till Vladimir Putin. Foto: Gints Ivuskans/Shutterstock.com

Tre banker, en penningtvättshärva och tusentals miljarder. Ryska agenter, gangsters och familjemedlemmar till Vladimir Putin har flyttat pengar genom svenska banker, skriver SvD Näringsliv.

Danske Bank var först ut att slå larm om den pågående penningtvätten i banken. När Danske Bank under 2006 etablerade sig i Baltikum tog banken samtidigt över fler ryska kunder. Kunderna hade sina bankkonton i Estland även fast de gjorde större delen av sina affärer i Ryssland.

Bland de ryska kunderna fanns ryska agenter, gangsters och medlemmar ur den ryske presidenten Vladimir Putins familj, något som avslöjades redan under 2017.

Danske Bank upptäckte att det gjorts misstänkta transaktioner

Danske Bank medgav under hösten 2018 att det via Estland hade gjorts flera misstänkta transaktioner som uppgick till 2 000 miljarder kronor. Att penningtvätten skulle spridas till andra banker var bara en tidsfråga.

Man vet inte helt säkert att det har tvättats pengar i bankerna. Rent formellt så pågår det en utredning om misstänkta transaktioner i Danske Bank, Swedbank och SEB. Det finn pengaströmmar som de tre bankerna inte har någon förklaring till. Flera experter påstår att det ser ut att vara delar av en enorm penningtvätt av pengar som smugglats från Ryssland.

När det gäller Danske Bank och Swedbank har man i utredningen hittat flera misstänkta transaktioner. Det har lett till att både Danske Bank och Swedbank sparkat både styrelseordförande och vd. SEBs omfattande verksamhet i Baltikum utreds fortfarande.

Kan förlora sitt banktillstånd

Om svenska Finansinspektionen fäller Swedbank och SEB för penningtvätt kan konsekvenser för bankerna bli dryga böter på upp till fyra miljarder kronor. Vill det sig riktigt illa kan de till och med få sitt banktillstånd indraget.

Ett ännu värre hot är de amerikanska myndigheterna. De utfärdar mycket högre böter i dollar. De kan till och med förbjuda bankerna att handla med dollar, något som flera bedömare finner väldigt osannolikt.

Konkurrensen om kunder drog in svenska banker i skandalen

Anledningen till att de svenska bankerna drogs in i penningtvättsskandalen var deras etablering i Baltikum som skedde samtidigt som Danske Bank. Swedbank och SEB konkurrerade under etableringstiden med Danske Bank om samma kunder.

När myndigheterna granskade bankerna kunde man konstatera att bankerna hade ett dåligt skydd. De svenska myndigheterna granskade bara de svenska bankernas verksamhet vilket ledde till en slutskrivelse som var kritiskt formulerad och som hemligstämplades direkt.