Press på bankerna kan ge billigare bolån

Publicerad: 19 juli, 2019 hög med mynt bredvid siluett av ett hus, och per bolund finansmarknads- och bostadsminister

Enligt finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund är konkurrenssituationen på bolånemarknaden utmärkt för den som vill förhandla sin bolåneränta. Foto: ITTIGallery/Shutterstock.com och Kristian Pohl/Regeringskansliet

Konkurrenterna på bolånemarknaden blir fler och konkurrensen pressar ner räntorna. Nu är ett perfekt tillfälle att förhandla fram en lägre ränta, anser finansmarknadsministern.

Det är ett gyllene tillfälle att pressa sin bolåneränta, anser Per Bolund (MP). Finansmarknads- och bostadsministern pekar på att konkurrensen långivarna emellan känns tydligare i takt med bankernas sjunkande resultatrapporter.

Sparekonomer från några av de främsta långivarna och jämförelsetjänsterna håller med ministern. Den hårda konkurrensen ger ett perfekt läge för låntagarna att sätta press på sina långivare.

Trots sänkningar god marginal

Även när marginalerna krymper har bankerna god marginal på sin vinst. Det oligopol som funnits på bolånemarknaden har gett bankerna möjlighet att ha oproportionerliga marginaler.

– Sverige har ju haft ganska höga bolånemarginaler där bankerna tagit ut ganska stora andelar, säger Bolund till TT.

En sänkt ränta betyder i dagsläget inte en dålig affär för storbankerna. Några av de traditionella långivare som har insett det är SBAB och Länsförsäkringar. Båda har erbjudit räntenivåer i samma klass som nykomlingarna, och båda har haft rejäla framsteg på marknaden jämfört med sina konkurrenter.

Små aktörer gör stor skillnad

Christina Söderberg, sparekonom hos Compricer, anser att den största pressen kommer från mindre långivare. För några år sedan var alternativen oerhört få, men som går att se i vår bolånsjämförelse, är alternativen många idag.

Anledningen till att nykomlingarna har lyckats är svenskarnas nyfunna nyfikenhet på alternativ. Fler är beredda att flytta sina bolån, vilket tvingar ner nivån på hela marknaden.

Söderberg uppskattar att cirka 20 procent av bolånemarknaden ägs av de små bankerna. Resten tillhör fortfarande de traditionella storbankerna.

Konkurrens märks i delårsrapporter

Bankernas resultat för andra kvartalet motsvarar inte förhoppningarna. Samtliga storbanker föll märkvärt, medan marknadens övriga ledare gjorde vinst med god marginal.

Misstankar om penningtvätt och bristande förtroende kan vara några skäl till att just banksektorn har tagit ett ordentligt bakslag.

De dåliga resultaten är vad som bidrar till konsumenternas goda förhandlingsläge. Bankerna har i nuläget inte råd att förlora fler av sina kunder, och är därför tvungna att matcha konkurrenternas erbjudanden.