Så fungerar kreditupplysningar

En kreditupplysning är en samling information om din privatekonomi. Denna kan inkludera uppgifter som dina tidigare inkomster, kredithistorik, bolagsengagemang samt fastighetsäganden. Banker måste tillämpa en noggrann kreditprövning för att leva upp till konsumentkreditlagen. Att låna ut pengar resulterar helt enkelt i en risk för långivaren att låntagaren inte betalar tillbaka pengarna. För att uppfylla konsumentlagen, så använder sig banker av bland annat kreditupplysningar, som är bra underlag för att bedöma risken vid utlåning.

Det finns två olika typer av kreditupplysningar för privatpersoner:

  • Personupplysning – där ingår namn, adress, aktiva krediter, kreditförfrågningar, betalningsanmärkningar, skuldsaldo hos Kronofogden, fastighetsinnehav, äktenskapsförord och uppgifter om inkomster två år tillbaka.
  • Mikroupplysning – där ingår namn, adress, skuldsaldo hos Kronofogden och betalningsanmärkningar.

Personupplysningen är på så sätt mer omfattande än mikroupplysningen.

Om flera kreditupplysningar görs på dig inom en kort tidsperiod, så kan din kreditvärdighet påverkas negativt. Varje gång när du ansöker om ett lån, så gör banken en kreditupplysning på dig.

En personupplysning med den ansökte beloppet registreras som följd. Vidare finns det en fördröjning mellan registreras låneansökan och uppdaterad kredit. Denna fördröjning leder till att långivaren inte vet hur många av de ansökta låneerbjudanden som du accepterade och detta bidrar till en risk för banken. På så sätt kan många kreditupplysningar påverka ditt kreditbetyg negativt och du kan bli nekad lån på grund av detta. Den äldsta och största aktören inom kreditupplysningar är UC, även kallad Upplysningscentralen, vilken är den vanligaste som bankerna använder. Men det finns även andra kreditvärderingsföretag.

Använd låneförmedlare och få bättre kreditbetyg

Varje gång du ansöker om lån hos en bank, gör den aktuella banken en kreditupplysning på dig. Ju fler kreditupplysningar, desto sämre kreditbetyg som nämndes ovan. Genom att använda dig av en låneförmedlare, som är en intermediär mellan låntagare och långivare, kan du nå ut till flera banker så väl som låneinstitut samtidigt. I och med att låneförmedlaren gör kreditupplysningen så görs bara en som sedan delas till samtliga banker och låneinstitut som kan verka intressanta, ibland mer än 20 banker. Att använda dig av en låneförmedlare är på så sätt ett mer attraktivt val än att själv gå runt och ansöka om lån, vilket ger dig flera kreditupplysningar.

En låneförmedlare skapar hög konsumentnytta, eftersom de hjälper låntagare att få lägre räntor, då de skapar konkurrens mellan banker. En annan fördel är att tjänster hos låneförmedlare helt gratis. De får sin inkomst från banker, det vill säga den bank du i sista änden väljer att låna från betalar en avgift till låneförmedlaren. Du behöver inte vara orolig för hur dina personuppgifter hanteras eftersom låneförmedlare behandlar personuppgifter på ett säkert sätt samt är kända för att vara mycket servicevänliga.