SBAB tar inte emot fler bolåneansökningar

Publicerad: 22 maj, 2019 man som skriver under på papper med en husmodell i miniatyr framför sig.

SBAB stoppar ansökningar om att flytta bolån till dem då banken inte har tillräckligt med resurser för att hantera alla nya ansökningar. Foto: Karramba Production/Shutterstock.com

Ansökningarna har strömmat in till SBAB men nu sätter banken stopp för nya ansökningar. SBAB har slagit i kapacitetstaket skriver SvD Näringsliv och tvingas nu pausa alla ansökningar från nya kunder.

För nya kunder som vill flytta sina bolån till SBAB är det stopp. Ansökningarna har strömmat in men nu har banken slagit i kapacitetstaket. På SBAB:s sida möts man av texten ”Tack och förlåt – tyvärr går det inte att flytta ditt bolån till oss just nu”. Något som till viss del är positivt.

Enkla, trygga och konkurrenskraftiga bolån lockar

SBAB skriver själva på sin sida att ansökningsflödet för att låna till att köpa ny bostad, höja befintliga bolån eller flytta bolån till är rekordhögt. Det visar att deras idé att erbjuda trygga, transparenta och konkurrenskraftiga bolån utan ränteförhandlingar och krångliga villkor fungerar. Just nu behöver SBAB ta hand om de kunder som redan har skickat in sin ansökan innan de kan ta in nya kunder.

Enligt SBAB:s vd Klas Danielsson har de aldrig någonsin tidigare fått så många ansökningar gällande bolån, vilket betyder att de under en kort period måste pausa ansökningar från nya kunder som vill byta bank till dem.

SBAB är ett helägt statligt aktiebolag som har funnits på den svenska marknaden sedan 1985. Banken tillhandahåller i dag bland annat bolån och sparande för privatpersoner. I dag arbetar runt 580 personer på SBAB.

Kunderna lämnade banken i början av året

Under förra året växte SBAB rejält på bolånemarknaden då nästan vart femte bolån gick till den statligt ägda banken. Dessvärre börjande 2019 inte lika bra då flera kunder valde att lämna banken. Anledningen till att flera kunder flyttade sina bolån var att de fick bättre erbjudanden hos andra långivare. När SBAB i februari justerade räntan slutade kunderna att lämna banken, och då började även ansökningarna från nya kunder att komma in.

Konkurrensen på bolånemarknaden har blivit mycket tuffare. Enligt Klas Danielsson arbetar långivarna på ett mer aggressivt sätt än tidigare. Många långivare har haft speciella kampanjer för att locka kunderna till sig, då lönsamheten börjar gå ner eftersom bolåneräntorna är så pass låga och marginalerna minskar.