SBAB:s boränta ligger under en procent

Publicerad: 9 oktober, 2019 Kollage två villor och SBAB:s vd Klas Danielsson

SBAB sänker bolåneräntan ytterligare. Enligt SBAB:s vd Klas Danielsson förväntar sig marknaden att räntorna ska vara låga även fortsättningsvis. Foto: Roland Magnusson/Shutterstock.com och Press/SBAB

SBAB kommer från och med onsdag den 9 oktober sänka listräntan på bolån som har en bindningstid på 1, 2, 3, 4, 5, 7 och 10 år. Ett grönt bolån med en belåningsgrad på max 60 procent får en bolåneränta på 0,99 procent skriver SBAB i ett pressmeddelande.

SBAB sänker listräntan på bolån som har bindningstid på 1 till 5 år, 7 år och 10 år. Gröna bolån på minst en miljon kronor, energiklass A och med en belåningsgrad på högst 60 procent får en bolåneränta på 0,99 procent. Senaste gången som SBAB sänkte sina räntor var 17 september.

Bolåneräntorna ska följa upplåningskostnaderna

Upplåningskostnaderna för SBAB:s lån med längre räntebindningstider har sjunkit. Det har gjort att bolånemarginalerna har ökat på bolån som har längre löptider. Anledningen till att SBAB sänker räntan är deras ambition att låta bolåneräntorna följa upplåningskostnaderna.

Enligt SBAB:s vd, Klas Danielsson, har det blivit tydligare att marknaden förväntar sig att räntorna ska fortsätta att vara låga sedan de sist sänkte räntan. Räntesänkningen som SBAB gör nu gör att alla deras listräntor ligger under två procent. Ett bolån på en miljon kronor eller mer som har en belåningsgrad på max 60 procent och en bindningstid på två eller tre år kan få en bolåneränta så låg som 1,09 procent.

SBAB:s modell ska vara enkel för kunderna att förstå

Listräntan för bolån med en bindningstid på 3 månader förblir oförändrad. Listräntan på lån som har en bindningstid mellan 1 och 5 år sänks med 0,10 procentenheter. För lån med en bindningstid på 7 år sänks räntan med 0,20 procentenheter och 0,30 procentenheter för lån med en bindningstid på 10 år.

Modellen för SBAB:s räntesättning är väldigt enkel. Bolåneräntan ligger nära listräntan, där belåningsgraden för en bostad som har ett lån på minst en miljon kronor avgör hur stort ränteavdrag som görs från listräntan. Det gör att SBAB:s kunder enkelt kan räkna ut vilken ränta de kan få. Bolåneräntan kan bli ännu lägre beroende på hur energieffektiv bostaden är.