Snabbare villaaffärer under sommaren

Publicerad: 9 september, 2020 röd villa mot blå himmel, och fler villor i bakgrunden

Liza Nyberg, vd på Svensk Fastighetsförmedling, tror på fortsatt högt intresse för villor under hösten. Foto: Pressbild/Svensk Fastighetsförmedling

Sommarens intresse för villor förväntas hålla i sig under hösten, menar flera experter. Att jobba hemifrån ökar efterfrågan på att byta bostad, och det låga utbudet gör att affärerna går snabbare än tidigare, skriver SvD Näringsliv.

Sommaren har inneburit ett stort intresse för villamarknaden. Skillnaden mellan utgångspriserna och försäljningspriserna på villor under augusti tyder på att intresset håller i sig även in på hösten.

I genomsnitt var skillnaden däremellan strax över sju procent. Vanligtvis ligger ökningen under sommaren på bara några procent, berättar analytikern Erik Holmberg på Hemnet.

Stor efterfrågan och lågt utbud ger snabba affärer

Enligt Erik Holmberg är det hög efterfrågan och lågt utbud som orsakat ökningen. Fler villor lades ut till försäljning i augusti i år än förra året. Försäljningen har också gått betydligt snabbare än i fjol: tre veckor i snitt, vilket är fem dagar snabbare än förra augusti.

Det är också 35 procent fler som klickat på villaannonser på Hemnet än i augusti 2019.

Fortsatt arbete hemifrån gör att villaintresset håller i sig

Som mycket annat spelar förmodligen coronapandemin en roll i den här utvecklingen. Erik Holmberg tror att intresset för villaköp hör ihop med att man tillbringat mer tid i hemmet än i normala färg.

– Nu är villamarknaden väldigt het och den kan fortsätta gå starkt under hösten om många fortsätter jobba hemma. Under de omständigheterna blir pendlingsavstånd till kontoret sannolikt mindre viktigt.

Kan leda till att fler flyttar ut ur städerna

Även Svensk Fastighetsförmedling ser ett stort intresse för villor och att byta bostad i allmänhet. Mäklarfirmans vd Liza Nyberg tror också att det beror på att hemmet blivit en plats för både jobb och ledig tid, och därmed kräver mer utrymme än förut.

Om distansarbetet fortsätter hålla i sig tror Liza Nyberg att intresset för villor också fortsätter öka. Kanske kommer fler att vilja flytta ut ur storstäderna och köpa hus i förorter och utanför städerna. Pendlingsavstånd blir ju inget större problem om man inte behöver åka till kontoret varje arbetsdag.