Svenskarna betalar för mycket i boränta

Publicerad: 28 augusti, 2019 Ett par räknar ut sina boendekostnader

Många svenska hushåll betalar tusentals kronor för mycket i bolåneränta. Foto: fizkes/Shutterstock.com

Svenskarna betalar sammanlagt fem miljarder kronor för mycket i boränta, visar beräkningar som Skandia har gjort. Störst förluster gör hushållen i storstadsregionerna där lånevolymerna är som högst. På vissa platser förlorar hushållen i genomsnitt 6 000 kronor per år. För att en låntagare ska få rabatt på sin ränta krävs det i dag att man är en duktig förhandlare, vilket inte alla är.

Det kostar en hel del att köpa och bo i en bostad. Nu visar beräkningar från Skandia att svenska låntagare betalar mer för sina bostäder än de behöver. Totalt räknar banken med att svenskarna betalar fem miljarder kronor för mycket i boränta varje år.

De som betalar mest boränta i onödan är personer boende i storstadsregionerna. Det beror mycket på att lånevolymerna är så pass mycket högre än på landsbygden.

Du behöver vara en bra förhandlare för att få rabatt

För att få rabatt på sin bolåneränta krävs det ofta att man är en duktig förhandlare. Den som inte är det riskerar att få mycket högre ränta och därmed gå miste om tusentals kronor årligen.

Enligt Skandia har dessa tusenlappar ofta stort inflytande på hela familjens ekonomi.

Stockholmarna betalar mest ränta i onödan

Det är framför allt i Stockholm och dess närliggande kommuner där svenskarna betalar mest ränta i onödan. I Danderyds kommun betalar man allra mest. Där betalar den genomsnittliga låntagaren nästan 6 000 kronor i onödan varje år. Även på Lidingö betalar låntagarna mycket pengar i onödan. Drygt 5 000 kronor varje år.

Även fast det är personer med stora lånevolymer som har mest pengar att spara ser Skandia även problem i orter där låntagarna har mindre lånevolymer. Härryda och Öckerö är platser där låntagarna betalar drygt 3 000 kronor i onödan varje år.

Det är tusenlappar varje år som går till spillo och det är pengar man skulle kunna ha mer nytta för, exempelvis till ett långsiktigt sparande, säger Johanna Cerwall, vd på Skandia.

Skandia har en transparent prismodell

Hos Skandia vill man att kunderna ska veta vad som avgör vilken rabatt man får. Därför införde man en transparent prismodell för bolån som första bank i Sverige. Johanna Cerwall menar att det är viktigt med öppenhet eftersom alla inte har kunskaper och förutsättningar för att förhandla om boräntan.