Swedbanks penningtvättsutredning kritiseras av ägarna

Publicerad: 26 mars, 2019 Del av Swedbanks fasad i Sundbyberg

Pensionsbolagens ansvariga på Alecta och AMF är inte nöjda med rapporten om Swedbanks inblandning i penningtvättskandalen. Foto: Roland Magnusson/Shutterstock.com

De två största ägarna i Swedbank, Alecta och AMF är missnöjda med Swedbanks rapport om misstänkt penningtvätt som släpptes förra veckan, skriver Dagens Nyheter. Rapporten som gjordes av det brittiska konsultbolaget Forensic Risk Alliance (FRA) var tunn och svårlästa och levde inte upp till huvudägarnas förväntningar.

Rapporten om Swedbanks inblandning i misstänkt penningtvätt som det brittiska konsultbolaget Forensic Risk Alliance (FRA) nu har presenterat var inte till tillfredsställelse för de största ägarna Alecta och AMF.

De ansvariga på pensionsbolagen AMF och Alecta som sköter flera miljoner svenskars tjänstepensioner och är största ägare i Swedbank med cirka nio procent är inte nöjda med rapporten från FRA. Enligt Alectas ägaransvarige Ramsey Brufer levde vare sig rapporten eller den föreslagna fortsättningen upp till deras förväntningar.

Tunn rapport med ofullständig information

Rapporten som FRA presenterade bestod av en tunn inledande granskning av de 50 namn som Uppdrag Granskning lämnade över till banken. Dessutom var rapporten svårläst då vissa delar av texten var maskerad.

I rapporten bekräftar FRA att är det uppenbart att det funnits Swedbankkunder i materialet som kommit dem till handa och att det sista kontot stängdes ner i maj 2017.

Däremot säger rapporten inget om hur stora summor som slussats mellan olika konton och vem som varit mottagare eller under hur lång tidsperiod de misstänkta kunderna varit kunder och därmed framgår det inte om det har förekommit penningtvätt eller inte.

Alecta och AMF vill ha djupare undersökning för att få tillbaka förtroende till Swedbank

Enligt Ramsey Brufer behövs det en noggrannare undersökning för att kunna återställa det förtroende man haft för Swedbank. De hade hoppats att internutredningen som genomfördes av Swedbank i höstas skulle ingå i FRA-utredningen.

Även Johan Sidenmark som är vd på AMF säger att de hade förväntat sig mer och att det krävs mer för att få tillbaka förtroendet för banken. De är inte nöjda med att den fortsatta processen inte kommer att redovisas så öppet som möjligt.

Till skillnad från AMF och Alecta är både försäkringskoncernen Folksam och Sparbanksgruppen nöjda med granskningen och säger att de har förtroende för både ledningen och styrelsen.

Finansinspektionen har nu inlett en undersökning av de uppgifter som framkommit om penningtvätt i Swedbank tillsammans med deras motpart i Estland.