Världsekonomin är på väg att återhämta sig

Publicerad: 5 maj, 2020 En jordglob som är öppen och fylld med pengar

Ekonomer på de stora Wall Street-bankerna tycker att det ser ut som att den ekonomiska aktiviteten har bottnat och ser tecken på att världsekonomin är på väg att återhämta sig. Foto: ismagination/Shutterstock.com

Coronapandemin har skakat om hela världsekonomin. Men nu ser ekonomer på de stora Wall Street-bankerna Morgan Stanley och Goldman Sachs tecken som tyder på att världsekonomin är på väg att återhämta sig, skriver Dagens Industri.

Hela världsekonomin har påverkats av coronapandemin. Fabriker har fått stänga ner sin verksamhet, företag har gått i konkurs och arbetslösheten har ökat. Men det börjar se ljusare ut och ekonomerna på Morgan Stanley och Goldman Sachs ser tecken på att ekonomin världen över börjar återhämta sig. Jan Hatzius, chefsekonom på Goldman Sachs, har sagt i en kommentar till bankens kunder att ”Den ekonomiska aktiviteten har antagligen bottnat nu”.

Världsekonomierna har nått botten

Under andra kvartalet har Goldman Sachs räknat med att tillväxten i världens utvecklade ekonomier i genomsnitt kommer att vara minus 32 procent. Under tredje kvartalet räknar man med en tillväxt på 16 procent och under fjärde kvartalet spår man en tillväxt på 13 procent.

Även Morgan Stanleys chefsekonom Chetan Ahya ser flera tecken på att världsekonomin ser ut att börja bottna. I en kommentar till Bloomberg säger Chetan Ahya att förväntningarna hos konsumenterna har stärkts, att rörlighetstrenderna har ökat från botten och att konsumtionen hos hushållen minskar långsammare än under coronavirusets utbrott.

När det gäller den kinesiska ekonomin har Morgan Stanley gjort bedömningen att den bottnade redan i februari, medan den i euroområdet bottnade i april. I USA bottnade ekonomin under slutet av april.

Kommer ta tid innan ekonomierna återhämtar sig

James Pomeroy, ekonom på brittiska storbanken HSBC, varnar investerare från att hoppas på att det ska ske en snabb återhämtning i ekonomin. I sin varning refererar han till siffror från Kina som visar att befolkningen är försiktiga och att det tar tid innan de börjar spendera pengar igen.

Men när ekonomierna börjar öppnas upp igen finns det flera risker. Enligt Goldman Sachs chefsekonom, Jan Hatzius, är den största risken att infektionstalen kan öka rejält när man börjar återgå till normala förhållanden.

I en notis till Goldman Sachs kunder skriver Jan Hatzius ”När allt kommer omkring bekräftar vår senaste analys att mycket av den medicinska förbättringen är ett resultat av nedstängningar och social distansering”.