Vanliga frågor

Hur ansöker jag om lån via en låneförmedlare?

Att ansökan om lån hos en låneförmedlare går snabbt och enkelt. I många fall fyller du genom ett webbformulär endast i lånebelopp, löptid, personuppgifter så som personnummer och mobiltelefonnummer samt din månadslön före skatt. Anledningen till att du måste lämna personlig information är att samarbetsbankerna ska kunna göra en kreditprövning. Låneförmedlarna tar hand om dina personuppgifter på ett säkert sätt och de delas endast med kreditupplysningsföretag så väl som samarbetsbanker.

Kostar det att ansöka om lån hos en låneförmedlare?

Nej, att ansökan om lån hos en låneförmedlare är helt gratis.

Varför är det gratis att ansöka om lån via en låneförmedlare?

Låneförmedlare tillhandahåller gratis tjänster eftersom bankerna står för deras finansiering. Den bank som vinner kunden i slutändan får betala en avgift till låneförmedlaren. På så sätt finns det inget behov för dyr extern marknadsföring och dylikt.

Vilken ränta kan jag få om jag ansöker via en låneförmedlare?

Räntan när du ansöker om lån är individuell. De olika räntorna som erbjuds varierar mellan de olika bankerna som finns med i jämförelsen. Låneförmedlare hjälper dig att hitta bästa möjliga ränta.

Vilka banker jämför låneförmedlare?

Låneförmedlare jämför flera banker och andra låneinstitut. Ibland kan upp emot 20 eller fler olika aktörer vara med i den jämförelse du får från låneförmedlaren.

Gör låneförmedlare kreditupplysningar?

Ja, låneförmedlare gör en kreditupplysning när du ansöker om lån via sådana. Alla banker som finns med i låneansökan får ta del av detta. Eftersom det bara görs en enda kreditupplysning istället för kanske 10 så bevarar det din kreditvärdighet.

Vad påverkar den ränta jag får?

En rad olika faktorer påverkar vilken ränta du får. Räntor på privatlån sätts individuellt och vad som påverkar den slutliga räntan är den potentiella låntagarens ekonomi. Om du exempelvis har betalningsanmärkningar så påverkar detta dina lånevillkor till det sämre, det vill säga du får en högre ränta. Räntan brukar vara högre ju sämre individens återbetalningsförmåga är. Att ha en medsökande på lånet kan sänka räntan. Anledningen till detta är att två personer som är betalningsskyldiga minskar risken att banken inte får tillbaka sina pengar.

Kan jag flytta lån med hjälp av en låneförmedlare?

Ja, du kan flytta lån med hjälp av en låneförmedlare. Du kan dessutom flytta lånen utan att behöva byta bank. Vidare påverkar det inte övriga rabatter på bostadslån, pensionssparande och försäkringar.